Homebrewing - rozhovor s Mariánom Verbeníkom
Sedím v kultovom košickom podniku spolu s Mariánom Verbeníkom košickým domovaričom piva, čerstvým držiteľom ocenenia Best of Show súťaže LAB OPEN 2019 organizovanej London Amateur Brewers, ktorá sa konala minulý mesiac v Londýne v priestoroch pivovaru Fourpure Brewing Co. a rozprávame sa pri pive Pineapple Gose (Bereta Brewing).
bobo: Ako ti chutí toto pivo?
Marián: Super
bobo: No, na začiatok si nejako strohý, tak inak, dajme hlt,... tak, ktoré pivo zo slovenskej alebo zahraničnej produkcie ťa v ostatnom čase oslovilo?
Marián: Viacero pív štýlu farmhouse od anglického pivovaru Wild Beer Co.
bobo: Začal som tak, lebo som sa chcel vyhnúť klasickým otázkam, ale nejako mi nedá opýtať sa, resp. poznať tvoj príbeh, ako si sa dostal k vareniu piva v domácich podmienkach, ... tak ako to začalo?
Marián: Prvá zmienka o domácom varení piva bola ešte počas môjho štúdia v Anglicku, kde som strávil 2 roky. Mal som obľúbený taký malý anglický pub, kde čapovali typické anglické ejly. A raz niekto medzi rečou tam spomenul, že varí doma pivo. V tom čase som ale nejako zvlášť tomu nevenoval pozornosť, boli iné povinnosti, iné záujmy. Potom niekedy okolo roku 2016 som sa ku myšlienke domáceho varenia úplnou náhodou opäť vrátil a v tom čase ma to pohltilo už úplne.
bobo: Kto ťa najviac ovplyvnil vo varení, teda človek, ľudia, máš, mal si nejaký vzor?
Marián: Na začiatku, pri mojej úplne prvej várke zo základných surovín bol Maťo Fek, ktorý už v tom čase mal mnohoročné skúsenosti a súťažné úspechy. Bol veľmi ochotný mi odpovedať na veľa otázok, robil dozor, požičal „náradie“, následne ochutnával moje pivá a dával spätnú väzbu. Neskôr to boli ľudia z KDD, najmä Drahoš a ty bobo. A samozrejme moja milovaná tolerantná manželka, ktorá je mojim najväčším podporovateľom v tomto hobby.
bobo: Kde si čerpal inšpiráciu, informácie?
Marián: V prvopočiatkoch to boli väčšinou americké weby, publikácie najmä How to brew od Johna Palmera, magazín Brew your own, Homebrewing Association, neskôr a súčasne najmä blogy Mad Fermentationist, Milk the funk. Bolo a je toho veľa, okolo piva čítam veľa a rád.
bobo: Aký pivný štýl obľubuješ, teda ako konzument, ale aj ktorý rád varíš?
Marián: Asi najobľúbenejšie sú Stouty a Portre. Rád varím najmä pivá, ktoré majú potenciál zrieť v čase, ale taktiež rád navarím v lete do kegov ľahké americké chmelené svetlé ejly. Veľmi som si obľúbil tiež brett pivá aj klasické belgické štýly. Je toho veľa.
Nádobičko Liquidbrick Cassovia Urban Brewery
bobo: Ako dlho varíš?
Marián: 2,5 roka
bobo: ...a postupne sa dostavili úspechy, kde si už svoje pivá poslal ? (súťaže, ocenenia)
Marián: Tak bolo to viacero súťaží, Biela Vrana 2018 – 2. miesto, Záhreb 2018 – 1. miesto, Sofia 2019 – 1. a 2. miesto, Bukurešť 2019 – 3. miesto a Londýn – 1. miesto a Best of Show
Mariánove ocenenia
bobo: Ktorý úspech ťa najviac potešil?
Marián: S každým mám spojené pekné spomienky. Biela Vrana bola úplne prvá, Záhreb bol pekný tým, že som tam bol osobne s rodinou a priateľmi, s ktorými som to oslávil. Ale najviac asi ten posledný z Londýna.
Zahreb 2018 - 1. miesto
bobo: Tak to je teda historický úspech slovenského homebrewingu na medzinárodnej scéne ...
Marián: Hej? No ci pána!
bobo: Podľa všetkého sa bude tvoje víťazné pivo Sezona (Brett Beer BJCP) bude variť v niektorom britskom remeselnom pivovare, už sa s tebou organizátori súťaže spojili?
Marián: Spojili, zatiaľ len neformálne cez Facebook, následne ma budú kontaktovať emailom s detailmi. Malo by sa variť, nechcem ešte špecifikovať kde, lebo to nemám potvrdené, ale ak mi tú možnosť dajú, veď s "brettkami" v pivovare nie je sranda, s radosťou tam pôjdem, bude to neskutočný zážitok. Zoberiem rodinu, priateľov.
bobo: Nakoniec, máš nejakú radu začínajúcim domovaričom?
Marián: Veľa čítať a študovať, najmä zahraničné weby, a byť k sebe kritický.
Veľmi pekne ti ďakujem za rozhovor a prajem aby si navaril strááášne veľa dobrých pív, ktoými potešíš svoje okolie, Daj Boh šťastia!
bobo
Poznámka: rozhovor s Mariánom bol pár dní pred súťažou v Záhrebe, tak na doplnenie v silne zastúpenej kategórii Pale American Ales - 18. A. Blonde Ale (48 súťažných vzoriek) získal s pivom Mili Soza 1. miesto, ešte raz gratulácia!
Zahreb 2019 - 1. miesto