Degustácia Masaryk Ležiak 10°, Ležiak 12°, Weizen 11° a Tmavý ležiak 13°
Pred viac ako rokom sme s Pivná turistika samostatne ochutnali tri pivá z produkcie Pivovaru Masarykov Dvor. Výsledok ochutnávky nebol pre nás vôbec potešujúci, aj s ohľadom na kvalitnú technológiu pivovaru... iste, technológia nie je všetko, možno je často nepodstatná (skôr ten správny remeselný fortieľ). Na ostatnom pivnom festivale v Žiline (Salón Piva) sa zablískalo na trochu lepšie, ochutnal som ich čapovaný Ležiak 12° a Weizen 11°.
Takže, po viac ako roku sa vraciam k hodnoteniu (vlastne hodnotenie uskutočnil iný hodnotiteľ, ja som ho len doplnil a spracoval do nasledovnej podoby) ich pív, tentoraz desiatky, dvanástky, pšeničného piva a tmavého ležiaka.
Na dnešnú degustáciu som zvolil systém hodnotenia, ktorý sa v skratke označuje ako "slepá degustácia", teda degustátor - hodnotiteľ o testovanej vzorke vie len to, o aký pivný štýl sa jedná a prípadne sa dozvie stupeň EPM a obsah alkoholu. Výrobcu, názov piva a ostatné informácie nemá, čo má zabezpečiť najobjektívnejšie posúdenie. Až po ukončení všetkých hodnotení sa dozvie od ktorého výrobcu a aké pivo hodnotil... to by ste neverili tie prekvapené výrazy.
PIVOVAR: Pivovar Masarykov dvor, Pstruša 339, 962 02 Vígľaš, vyrába a plní Agrosev spol. s r. o., Bottova 1, 962 12 Detva, SK
BALENIE: 500ml sklo fľaša hnedej farby
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 23. 07. 2022
NÁKUP: reštaurácia pivovaru
NÁZOV: Ležiak 10°
TYP PIVA: Polotmavé výčapné pivo, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.0%
STUPŇOVITOSŤ: 10°
IBU: 20
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 02. 10. 2022
TEPLOTA PIVA: 8°C
CENA: 2.00€
1. Aróma (1 - 10b.) : 4
V prvom momente vás "osloví" kyslastá aróma po pokazenom víne, prezretom červenom jablku, ktoré prekrývajú mierny sladový závan, aróma po kvasinkách, autolýza. Chmeľová stopa homeopatická, náznaky po bylinách.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavšia jantárová farba tekutiny, priehľadná, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena farby béžovej farby, hustejšia, pevná, tvorená drobnými bublinkami, trvácna, zanechala mierne stopy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 7
Výrazne karamelová chuť, po pripálenom cukre, slade, kyslasté tóny po starom červenom víne, mierne zatuchline, náznaky infekcie, druhotného kvasenia.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1
Chmeľová nepríjemná drevnato-trávnatá horkosť, postupne sa prejavuje aj pripáleninová horkosť.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1
Ľahšie telo, stredne nasýtené, prázdne, v závere pôsobí nepríjemne.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 2.5
Bolo to riziko pokúšať sa dopiť aspoň degustačnú vzorku tohto nápoja, klasická otázka, zlá fľaša? Že sa tu objavil veľký problém je jasné, niečo mohli spôsobiť kvasinky, ich autolýza a násladná infekcia. Tak toto na dopitie nebolo ani náhodou.
HODNOTENIE: 21 - 42 - 4.2/10
Pozn.: nejako mi nesedí popis tohto nápoja s našimi skúsenosťami, cit. " Jeho kvalita je výsledkom dokonalej súhry všetkých dôležitých faktorov-vody z overeného prírodného zdroja, špeciálnych jačmenných sladov, presláveného českého aromatického chmeľu a neúnavne pracujúcich pivovarských kvasiniek určených pre spodné kvasenie. Chuťovo veľmi špecifický a karamelový slad vytvára tomuto druhu piva bledojantárovú farbu a hustú a zamatovú penu. Plnosť chute je nižšia, ale rezkosť má dobré grády a horkosť je v pomere k nim vyvážená...". (zdroj: stránka pivovaru)
NÁZOV: Ležiak 12°
TYP PIVA: Svetlý ležiak, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 5.0%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
IBU: 30
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 02. 10. 2022
TEPLOTA PIVA: 7°C
CENA: 2.50€
1. Aróma (1 - 10b.) : 6
Mierna sladovo-chlebnatá aróma s decentnou chmeľovou arómou po kvetinkách, bylinkách, mierne kvasinková. Objavila sa aj saponátová vôňa, ktorá nebola práve príjemná, a mierne vyrážal aj alkohol.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlá jantárovo-zlatistá farba tekutiny, priehľadná, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká, až vyššia pena farby svetlo-béžovej farby, hustejšia, pevná, tvorená jemnými bublinkami, trvácna, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 11
Sladovo-chlebnatý základ narúšala mydlovo-saponátová dochuť, náznakovo parfémové, drsnejšia drevnatá chuť.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2
Chmeľová, drevnato-korenistá horkosť, suchšia, na ceste k astringentu, reže hrdlo.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Stredne plné telo, stredne nasýtené, v závere suchšie.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5
Stredne piteľný ležiak, nevybalansovaný, resp. s chybami (vôňa, chuť saponátu), čapovaný bol lepší. Tipujem na časový problém pri sátčaní piva z prináru na sekundár, (aj) vtedy sa tvoria mastné kyseliny. Vypiť sa dalo,... ale prečo?
HODNOTENIE: 32 - 64 - 6.4/10
NÁZOV: Weizen 11°
TYP PIVA: Pšeničné pivo, weizen, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.2%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
IBU: 15
ZLOŽENIE: voda, jačmenný a pšeničný slad, ovsené vločky, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 27. 07. 2022
TEPLOTA PIVA: 7°C
CENA: 3.20€
1. Aróma (1 - 10b.) : 4.5
Kyslá vôňa po pšenici sa tu nedá uprieť, ale navrch tu má fenolová, korenistejšia vôňa , ale nájde sa tu aj stopa, náznaky po leukoplaste, dezinfekčnom prostriedku (Lysol), kvasinkách a mierne sa prediera aj alkohol.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetložltá, až slamová farba tekutiny, veľmi jemne zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena bielej farby, hustejšia, pevná, tvorená drobnými bublinkami, trvácna, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 8
Dominantnú chuť tu predstavuje mediciálna, mierna kyslosť po pšenici, ktorá je na hrane octovej kyslosti, náznaky po vyššom alkohole.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Chmeľová horkosť neidentifikovaná, skôr po tanínoch, kôstkách, zatuchlina, ľahko zvieravá.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahšie telo, stredne nasýtené, suchšie, alkoholové.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3.5
Dnešná vzorka je s chybami, ktoré pravdepodobne majú pôvod pri plnení a nedostatočnej sanitácii a následnej kontaminácii bakteriálnou infekciou (pachuť, aj aróma po "nemocnici", leukoplaste,...v chuti náznaky octovej kyslosti - pravdepodobne už acetobaktérie začali svoju prácu), čo je škoda pre obe strany :(, aj s ohľadom, že na Salóne Piva v Žiline bol tento poslabší weizen vcelku piteľný. Tento kus však u nás ani náhodou (viem si predstaviť desiatky konzumentov, ktorí to dajú). O cene sa asi ani baviť nebudeme...
HODNOTENIE: 25 - 50 - 5.0/10
NÁZOV: Tmavý ležiak 13°
TYP PIVA: Tmavý ležiak, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.7%
STUPŇOVITOSŤ: 13°
IBU: 20
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 02. 10. 2022
TEPLOTA PIVA: 9°C
CENA: 2.90€
1. Aróma (1 - 10b.) : 5
Miernu karamelovú stopu prekrýva aróma po červenom jablku, padankách (presnejšie už nahnilých), po staršom červenom víne, kvasinkách.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavomahagónová farba tekutiny s pekným rubínovým odleskom, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena farby tmavšej béžovej farby, hustejšia, tvorená rôzne veľkými bublinkami, trvácna, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 9
Decentný sladovo-karamelový základ s chuťou kávovinových šupiek, pripáleného sladu, mierne kolová chuť, v pozadí mierna kyselinka z tmavých pražených sladov, rozhádzané.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1
Chmeľová skoro žiadna, ak, tak ju valcuje trieslovinová a pripáleninová horkosť, dlhotrvajúca, v závere pôsobí sucho.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Stredne až ľahšie telo, stredne nasýtené, v závere nepríjemná dochuť.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4
Ťažšie piteľný tmavý ležiak pre spomínané senzorické chyby.
HODNOTENIE: 26.5 - 53 - 5.3/10
Poznámka: "Slepá degustácia" nič nedarovala a odkryla rad chýb u všetkých štyroch vzoriek. Osobne sme boli minimálne povedané sklamaní, očakávali sme za ten viac ako rok určité zlepšenie a stabilizáciu, očakávali sme pivá bez technologických chýb s dobrou pitelnosťou, ale nestalo sa tak. Osobne som po "svetlejšom záblesku" v Žiline mal nádej, že pivá budú minimálne na úrovni tam čapovaných...škoda, alebo nie?