Slovenský kraft 06 Masarykov Dvor 5x
Po skoro dvoch rokoch sme skúsili znovu ohodnotiť, ochutnať pivá z pivovaru Masarykov Dvor, je to už tretia (prvá, druhá) ochutnávka sortimentu pív tohto pivovaru (okrem niekoľko ochutnávok čapovaných pív priamo v pivovarskej reštaurácii, resp. na niektorom z pivných festivalov...) z toho dve boli hodnotené systémom "slepej degustácie", teda hodnotitelia mali vedomosť o hodnotenej vzorke len o aký pivný štýl sa jedná, nič viac, ani plato, resp. obsah alkoholu, ani použité suroviny a už vôbec, či sa jedná o slovenský, či zahraničný pivovar.
Začiatok...
... záver, päť hodnotených vzoriek, Ležiak 10°, Weizen 11°, Ležiak 12°, IPA 14° a Tmavý ležiak 13° sme ohodnotili tentoraz nasledovne.
PIVOVAR: Pivovar Masarykov dvor, Pstruša 339, 962 02 Vígľaš, vyrába a plní Agrosev spol. s r. o., Bottova 1, 962 12 Detva, SK
BALENIE: 500ml sklo fľaša hnedej farby
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 08. 01. 2024
DÁTUM SPOTREBY: 14. 01. 2024 mali všetky vzorky
NÁKUP: pivovarská reštaurácia
NÁZOV: Ležiak 10°
TYP PIVA: Polotmavé výčapné pivo, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.0%
STUPŇOVITOSŤ: 10°
IBU: 20
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
TEPLOTA PIVA: 7°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 6
Nasládla aróma po pripálenom karamele, mierne sa prejavije diacetyl, mierne kvasinky. Náznaková trávnato chmeľová stopa, mierne po bylinách.
2. Farba (1 - 3b.) : 2
Tmavšia jantárová, až medená farba tekutiny, priehľadná, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 2.5
Stredne vysoká pena farby béžovej farby, na začiatku jemne šumivá, strednej hustoty, tvorená drobnými bublinkami, rýchlejšie opadla, nezanechala žiadnu stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 10
V chuti dominuje sladkastý karamel, až pripálený cukor, stredne intenzívny diacetyl, celkom jasná esterová chuť po červenom jablku, padanke.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Chmeľová trávnatá horkosť, postupne prechádza do drsnejšej, pôsobí sucho.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahké telo, nižšie nasýtené, mierne lepkavé a drsnejšou dlho trvajúcou horkosťou, nevybalansované.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4
Pitelnosť stredná, výraznejšie esterový tmavý ležiak, ktorý viete dopiť, len je nevybalansovaný, priemer.
HODNOTENIE: 27.5 - 55 - 5.5/10
NÁZOV: Weizen 11°
TYP PIVA: Pšeničné pivo, weizen, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.2%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
IBU: 15
ZLOŽENIE: voda, jačmenný a pšeničný slad, ovsené vločky, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
TEPLOTA PIVA: 7°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 3
Kyslastá aróma po pšenici s výraznejšou prítomnosťou po varenej kukurici, zelenine, prítomnosť diacetylu, korenistých fenolov, celkom jasne aj po zatuchline a nepríjemnej aróme po rozklade kvasiniek (EBC - 0725).
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlozlatistá farba tekutiny, skoro číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena bielej farby, hustejšia, pevná, tvorená drobnými bublinkami, trvácna, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 7
Kyslastá, skoro octová chuť, veľmi mierne po pšenici s výraznejšou prítomnosťou fenolovej, mediciálnej chute, po leukoplaste, zatuchline, korku.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 0.5
Žiadna chmeľová horkosť, po zatuchline, trpká kvasinková.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1
Stredne plné, až ľahšie telo, stredne nasýtené, v závere suchšie, alkoholové.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 2
V prvom rade je to tak trochu zvláštne, ale iste vysvetliteľné, prečo weizen z tohto pivovaru je "na čape" vždy o stupeň, dva lepší (a bez bakteriálnej infekcie), ako weizen, ktorý ochutnávame z fľaše, nehovoriac o tom, že sa degustoval v "slepom teste". Takže, výsledok nepotešil, v každom prípade za tento stav je zodpovedná bakteriálna infekcia, len tak mimochodom, nie je to prvý prípad. Samozrejme, nedopité.
HODNOTENIE: 16.5 - 33 - 3.3/10
NÁZOV: Ležiak 12°
TYP PIVA: Svetlý ležiak, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 5.0%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
IBU: 30
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
TEPLOTA PIVA: 8°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 5
Homeopatická sladová aróma s miernou chmeľovou arómou po kvetinkách, bylinkách, ponožková, po zatuchline a kvasinkách.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavšia zlatistá farba tekutiny, priehľadná, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Nižšia pena farby svetlo-béžovej farby, stredne hustejšej štruktúry, tvorená jemnými bublinkami, s dobrou retenciou, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 9
Sladkasto sladový základ aj s chuťou po surovom obilnom zrne, sladine postupne sa prejavuje chuť po červenom jablku, padanke, mierne fenolovo korenistá.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1
Chmeľová veľmi mierna po bylinách, skôr sa prejavuje drevnato-korenistá horkosť, kvasničná horkosť po autolýze, suchšia, drsnejšia.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahšie telo, pôsobí prázdne, nižšie nasýtené, v závere sladkasto-korenisté.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3.5
Skôr polotmavý ležiak s viacerými chybami, asi najväčší problém tohto starého, unaveného piva bez iskry je začínajúca infekcia, kondícia kvasiniek a čas. Sorry, nedopité, len povinný degustačný objem.
HODNOTENIE: 26 - 52 - 5.2/10
NÁZOV: IPA 14°
TYP PIVA: India Pale Ale, nefilter
ALKOHOL: 6.0%
STUPŇOVITOSŤ: 14°
IBU: 50
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
TEPLOTA PIVA: 9°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 1.5
Výraznejšia aróma po zatuchnutej handre, zemine, pivnici, práchnivom dreve veští veľký problém rozvinutej mikrobiálnej infekcie (EBC - 0841, 0842), pod tým cítiť homeopatickú stopu po surovom obilnom zrne, karamele, padankách, chmeľová neidentifikovaná.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavojantárová, až mahagónová farba tekutiny s rubínovým odleskom, jemne zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena farby farby slonovej kosti, hustejšia, tvorená menšími bublinkami, trvácna, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 3
Výraznejší karamelový základ s diacetylom, po pripálenom slade, s výraznou stopou po zatuchnutej handre, zemine, podporená ukážkovou oxidáciou.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 0.5
Chmeľová nezistená, ostrá, štipľavá, dlhotrvajúca, v závere pôsobí sucho.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1
Ľahké telo, nízko nasýtené, v závere drsné, hrejivé.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 1
Tak, táto vzorka bolo veľké zlo, sorry, výrazné senzorické chyby spôsobené mikrobionálnou infekciou, dať "13" je prísne, ale spravodlivé, pre vysoké riziko zdravotných problémov hodnotiteľ neriskuje a len zapíše zistené senzorické vnemy. Nuž a mimochodom, táto tekutina sa ani nešuchla o pomenovanie India Pale Ale.
HODNOTENIE: "13"
NÁZOV: Tmavý ležiak 13°
TYP PIVA: Tmavý ležiak, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.7%
STUPŇOVITOSŤ: 13°
IBU: 20
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, pivovarské kvasinky
TEPLOTA PIVA: 9°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 6
Decentná kávovinová aróma, po praženom zrne, mierne vystupujúci diacetyl, homeopaticky po karamele, jemne saponátová aróma, chmeľová neidentifikovaná.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá farba tekutiny, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena tmavobéžovej farby, hustá, priam šľahačkovej štruktúry, tvorená drobnými bublinkami, trvácna, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 11
Stredne intenzívna chuť po praženom, mierne pripálenom slade, kávovine, mierne sladšia sirupová, karamelová chuť s ľahkou esterovou stopou, mierne oxidačná.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2
Chmeľová žiadna, nižšia z pražených sladov, zrna, náznaková po popole v závere suchšia.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Ľahšie telo na hrane vodnatosti, sýtenie nižšie, ale na začiatku jemne ihličkuje, záver suchší, dlhotrvajúci.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4.5
Vcelku dobre piteľný tmavý ležiak bez vážnejších chýb, jednou je možno vo vôni identifikovaná aróma mydla, saponátu (začínajúci problém spôsobený pravdepodobne rozkladom mastných kyselín v kale).
HODNOTENIE: 31.5 - 63 - 6.3/10
Poznámka: "Slepá degustácia" znovu odhalila a potvrdila známu vec, ak nie ste ovplyvnený "rušivými" informáciami o pive, tak skôr a presnejšie zachytíte a popíšete získané senzorické vlastnosti. K pivám z tejto degustácie len toľko, väčšina chýb je u nich spôsobená nedodržaním riadnych sanitačných postupov, pivá okrem ejlu v štýle IPA sú v základe dobre designované (iste ide o overené receptúry), len niekde v reťazci technologického postupu výroby piva od "A" po "Z" sa chybí. Základom sú kvalitné a čerstvé suroviny (správne rozdrvený, zomletý slad, chmeľ v tej najlepšej kvalite, dostatok aktívnych kvasiniek, nezávadná voda), overená receptúra, dodržanie všetkých technologických postupov, vrátanie dôslednej sanitácie výrobného zariadenia, pivných ciest a obalov... ale to hádam sládkovi nemusím pripomínať (to by som si nedovolil).