Malý beer trip 2024 1. Lanius Trenčín
Krátky beer trip som začal v trenčínskom pivovare Lanius minuloročného 13. novembra a nebol to piatok. Myslím, že som tam bol ostatne asi pred štyrmi rokmi, keď sa tu ešte pripravovalo pivo. Inak, plánoval som navštíviť aj ich nový produkčný pivovar (Priemyselný park Záblatie), viacmenej som bol dohodnutý na stretku so sládkom, Rastym, len akosi to nevyšlo :) ?, ale nie je to podstatné. Podstatnejšie mi bolo ochutnať ich pivá/ejly priamo v prevádzke na Mierovom námestí 20. Mesto, teda stred mesta a pešia zóna boli okolo tej siedmej večer vyľudnené, hmm...
Z ponuky som si vybral nasledovné:
- New Zealand Lager (11°, 4.8% alk.)...
Celkom svieža vôňa po kôre citrusov, jemný závan obilniny, svetlozlatistá, až slamová farba, pena stredne vysoká, snehobiela, zanechala krúžky. V chuti sladový základ, jemne po citrusoch, mierna oxidácia, horkosť po kôre citrusov, ľahšie telo, nízko nasýtené, pitelnosť dobrá, škoda tej oxidácie (8, 3, 3, 13.5, 3, 2, 6) 38.5 - 77 - 7.7/10
- Harvest ale (11°, 4.6% alk.)...
Výraznejšia esterová aróma, DMS, nepríjemná stopa po riedidle, kvasinkách. Svetlojantárová farba tekutiny, veľmi jemne zahmlená, biela pena hustá, priam šľahačkovej štruktúry s dobrou retenciou.
Chuť po čerstvo namletom slade, začínajúca oxidácia, vlhký kartón, DMS, s trpkou bylinnou horkosťou, kvasinkové. Telo ľahšie, ale nie vodové, sýtenie stredné, záver trpkohorký, nevybalansované, nižšia pitelnosť s chybami, problém s oxidovaným chmeľom (4, 3, 3, 8, 1.5, 2, 3.5) 25 - 50 - 5.0/10
- Bohemian lager (12°, 5.2% alk.)...
Stredne intenzívna chmeľovo-korenistá stopa, mierne po čerstvo namletom obilnom zrne, diacetyl stredne intenzívny, DMS. Svetlozlatistá tekutina jemne zahmlená, pena bielej farby s dobrou retenciou, zanechala krúžky. V chuti ľahká sladová linka, chuť medu, oxidácia, kvasinkovo pikantné. Horkosť pikantná po kvasinkách, nierne korenisto-bylinná, dlhotrvajúca. Telo ľahké, nízko nasýtené, záver suchší, pikantný, kvasinkový (4.5, 2.5, 3, 9, 1.5, 1.5, 3.5) 25.5 - 51 - 5.1/10
- Weizenbier (13°, 5.1% alk.)...
Kyslastá aróma po pšenici, mierne esterová po banánoch a fenolová po klinčekoch, chmeľová nezistená. Svetlejšia zlatistá, sivastá tekutina, viac ako zahmlená. Pena vyššia bielej farby, šľahačkovej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mierne krúžky. V chuti mierne obilninové po pšenici, trochu banán, trochu klinčeky, jemná oxidácia, kvasinkový záver. Horkosť po klinčekoch a práci kvasiniek, fenolová, až zvieravá. Ľahšie telo, stredne nasýtené , suchší záver. Pitelnosť ešte dobrá, stredná, náznaky, že sa už niečo bude "diať", teraz takto (6, 3, 3, 12.5, 2, 2, 5) 33.5 - 67 - 6.7/10
- Pretzelbier (13°, 5.2% alk.)...
Sladovo-chlebnatá aróma, mierne po karamele, stredne intenzívna chmeľová, kvetinková, mierne parfémová, mierne geraniol, náznakovo po alkohole. Svetlo-jantárová farba tekutiny, jemne opalizujúca. Pena stredne vysoká farby slonovej kosti, stredne hustá s dobrou retenciou, zanechala mapy. V chuti sladkasté po karamele, mierne chlebnaté, po mede, mierna oxidácia, chmeľová horkosť neidentifikovaná, trpkejšia dochuť z pluhov. Telo ľahšie, stredne nasýtené, záver mierne alkoholovo hrejivý, trochu trieslovinovo trpký. Pitelnosť celkom dobrá, lepšia by bola bez spomenutej trpkosti v závere, inak (8, 3, 3, 14, 2.5, 2.5, 6) 39 - 78 - 7.8/10
- Pumpkin Ale (13°, 5.3% alk.)...
Celkom výrazná aróma po "vianočnom korení", teda vôňa škorice, badiánu, klinčekov, náznakovo po karamele a tekvici, aj mierne DMS, mierne pikantná, mierne po alkohole. Medená, svetlogaštanová farba tekutiny, pena farby slonovej kosti strednej výšky, stredne hustá, zanechala mierne stopy. V chuti karamel, sladkasté červené jablko, petržlen, nakyslastá chuť, oxidácia, med, horkosť pikantná od korenín. Telo ľahké, sýtenie nízke, záver korenisto, alkoholovo suchší. Pitelnosť obmedzená, chyby fermentácie, lepšie vo vôni, ako v chuti, celkom som zvedavý ako sa prejaví po nejakom čase, mesiaci? (5.5, 3, 3, 8, 2, 1.5, 3.5) 26.5 - 53 - 5.3/10
- El Dorado IPA (15°, 6.9% alk.)...
Mierne intenzívna aróma po tropickom (mango, marakuja) a kôstkovom (broskyňa, marhuľa) ovocí, jemne karamel, alkohol. Svetlejšia zlatistá tekutina skoro číra. Pena stredne vysoká bielej farby stredne hustej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mapy. V chuti sladkastejšie tropické ovocie, karamel, sladšie citrusové ovocie, med, mierna oxidácia, horkosť trpká po rozvarených pluchoch na hrane zvieravosti, záver trpký, suchší, dlhotrvajúci, ploché, telo stredne plné, až ľahšie, sýtenie nižšie, pitelnosť stredná (6, 3, 3, 12.5, 1.5, 2, 4.5) 32.5 - 65 - 6.5/10
- Irish Dry Stout (10°, 3.9%)...
Ľahšia kávovinová aróma, po praženom obilnom zrne, mierne popol, suchšia, bez chmeľovej stopy. Tmavohnedá farba tekutiny s tmavomahagónovým odleskom, pena stredne vysoká, až nižšia, tmavobéžovej farby, stredne hustej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mierne stopy. V chuti kávovina, melta, pripálené obilné zrno, popol, ľahká kyselinka z pražených tmavých sladov, horkosť po praženom jačmeni, popolnatá, suchšia. Telo ľahké na hrane vodnatosti, nízko nasýtené, záver suchší. Pitelnosť dobrá (8, 3, 3, 14, 2.5, 2.5, 6) 39 - 78 - 7.8/10
Na záver len toľko, zopakovali sme si Irish Dry Stout a Pretzelbier, aj keď len 0.3l objemy a aj sme ich dopili. Ostatné mali rad chýb, najčastejšia bola klasicky oxidácia a nezvládnutie fermentačných procesov a z toho následných problémov, ktoré som popísal. Očakával som podstatne v kondícii lepšie pivá, niektoré by som nechal hneď odraziť, ale našťastie nie som tam šéf, skrachoval by som... ale miestni sú asi na tento štandard zvyknutí, tak si tu celkom dobre a spokojne žijú...