Náš pivný adventný denník 2014 - 19
Dnešný podvečer a až neskorý večer so venoval prechádzke večernými Košicami aj tak trochu preto, že sa začali vianočné trhy. Pravdupovediac je to prachobyčajná komercia, ale čo už, každý nech si vyberie to svoje. na cestu sme si doma podali fľašu belgického saisona v slovenskom prevedení od Padre Craft Brew - Bubamara, dobrý začiatok.
Osvetlený Dóm sv. Alžbety
Po zbežnej prehliadke vianočných trhov, kde v ponuke prevládala medovina na všetky možné spôsoby a prepečené cigánske, či lángoše sme radšej zakotvili na jedno tmavé k Šemrákovi, ich tmavá trinástka Luxor nás nesklamala a posunula ďalej.
Na Hlavnej sme si to zamierili do Keltskej krčmy, ale v podchode som zbadal nový podniček (Britten´s bar), anglicky hovoríme, slovenské podávame, aj s mojou chabou angličtinou som sa dozvedel, že na čape majú Mustáž, tak sme dali po jednom malom (nech nezarastieme celkom), pekne načapovaný, pekne ošetrený, o stupeň lepší ako z fľaše.
Keltská krčma bola však prioritnejšia, tak poďho tam, dúfal som, že už budú mať na čape Imperial stout (RIS) z bavorského pivovaru Schönramer, nebol, ale vraj od budúceho týždňa bude. Tak sme si dali ich ipu, bola tuti, vyvážená a ťahala na Imperial ipu. Na fajne steaky nebol čas, ale do konca roka si ho nájdem, však bude môj obľúbený RIS.
Fajná IPA z Nemecka.
Hlavným bodom večera však bola degustačka nášho vianočného polotmavého ležiaka Maharal vareného z iniciatívy Bei Murkovej (majiteľka pivovaru Golem). Maharal som varil spolu s Padrem a Marekom (sládek z Golemu) pred zhruba mesiacom, osobná chvála smrdí, ale ak prídete vo štvrtok 10. 12. do Golema, dáte mi za pravdu, že je to krásne zladený ľahučký vianočný špeciál, ktorý má všetko, čo od neho očakávate, pitelnosť a chuť Vianoc, je ľahko korenisté, voňavé po perníku, sladkom drievku, pomarančoch,...
Predpremiéra Maharalu (polotmavý vianočný ležiak 14°)
V Goleme sme ešte koštli okrem ich stálice Golemu 11,5° (klasika) aj novinku Golem 12° (plnší s miernou karamelovou stopou, veľmi dobre piteľný, jemne chmelený) a tmavý Golem 13°, stabilne dobrý.
Piatkový trip za pivom vianočnými Košicami sme skoro zakončili v pivotéke a vinotéke Barique, jeden porter od Fullersu nemohol uškodiť, ani neuškodil a k tomu Christmas IPA z Kalteneckeru, znovu nesklamala.
Výborný porter
Kaltenecker Cristmas IPA
Čas sa k nám nejako nepriateľsky staval, rýchlo sa blížila polnoc, ale aby som bol na pokoji skočili sme ešte do Pokhoia. Ta dobre sme zrobili, bo som tam natrafil na Bubamaru na čape (ten hore nám zaprial dobrotu dva krát) a jej tvorcu, čerstvého držiteľa (bez diplomu :) ) prestížneho ocenenia časopisu Pivo, Bier & Ale - "Talent roku 2014" Maroche Padre Hajduka (Kladzivar, teraz hlavne Padre Craft Brew). Dali sme jedno načapované,...
... jednu spoločnú fotečku a ideme do hajan, aspoň ja, ale najprv dokončím dnešný, či včerajší trip po košických stánkoch piva, resp. článok o ňom.
Dobrú noc, dobré ráno, dobrú chuť a hlavne dobrú náladu! Na zdravie!