Prvý jarný trip pivnými Košicami 2.časť
Druhá časť, pokračovanie jarného tripu Košicami za pivkom ma zaviedla najprv do podniku o ktorom som už počul viac krát, a len v dobrom.
Tak sme sa v sobotu v daždivý podvečer rozhodli navštíviť podnik U Hoblíka (Cafe, bar, Garden).
U Hoblíka, Hrnčiarska 21
Tento podniček nie je na 100 percent pivným rajom, aj keď na výčape má štyri pivá (niekedy pred desaitimi rokmi by to bola "pecka") a nejakú tú desiatku fľaškocých, poväčšine z produkcie rožňavského Kalteneckeru, resp. pív ktoré tam varia "kočovníci".
Ale takým malým "rajom" ovocných destilátov by som ho mohol nazvať, v ponuke ich má neúrekom, a na dôvažok väčšinou zo slovenských páleníc. Ale vrátim s k pivu. Vyskúšali sme tri pivá na výčape, dve z Kalteneckeru, jedno z Padre Craft Brews. Všeky boli vcelku dobre načapované, aj keď to pánovi za výčapom trvalo dlhšie, jediná vážnejšia výhrada bola k teplote podávaného piva, bola rovnaká u troch rôznych typov piva, pre pšeničné bola teplota vysoká, pre tmavé nízka.
V podniku si môžete zafajčiť vo vstupnej miestnosti z ktorej sa dodtanete do dvoch nefajčiarov, pri pulte v tvare obrovského hoblíka je miesto pre cca 25 hostí, v menšej tak cca 16, v podniku je aj malá otvorená veranda a letná záhrada. Ako som spomenul je tu veľmi dobrý výber slovenských, ale aj českých destilátov, výber vína z karty a kávička.
Najväčší hoblík v Košiciach, možno aj v širokom okolí ... :)
Kaltenecker Weizen, trochu dlhšie sme naň čakali, boli sme hádam medzi pár návštevníkmi v tento deň. K pivu, weizen celkovo nesklamal, aj keď bol na tento štýl teplejší, mal zopár chýb, najvýraznejšou bola dochuť, kde sme objavili stopy po zelenom jablku, to u pšenice (typu hefe weizen), tak ako aj rýchlejší pokles peny, nemôžem prijať. Inak vôňa príkladná, banánové tóny, mierne klinčeky. Svetlozlatistá farba tekutiny riadne zahmlená. Celkom fajn, až na tie vyššie spomenuté chyby.
Dnes mu dávam 75/100.
Druhým testovaným pivom bol môj obľúbenec (od počiatku varenia) Kaltenecker Brokát, tmavý ležiak. Hmm, tu naopak čo sa týka teploty, by mu svedčila vyššia teplota pri akej nám bol podaný. Inak pivo sa po ohriatí pekne rozvinulo a ukázalo svoj potenciál, príjemná vôňa po káve, praženom toaste, v chuti kávovinové tóny, horká čokoláda, ale aj čosi málo tónov po tmavom lesnom ovocí. Pekne zladené, príjemne horkasté, žiadna cukríkovosť, sladká lepivosť ako u väčšiny slovenských tmavých ležiakov vyrábaných veľkými pivovarmi. Teší ma, že tak dlho si udržiava svoj chuťový profil.
Dnes mu dávam 78/100
Tretie sme oskúšali Padre Craft Brews Mustáž, ktoré je jednou z dvojice "na striedačku" ponúkaných pív od Padreho v tomto podniku. Po viacerých várkach a obmenách receptúry mi tento Mustáž sa javil ako vyrovnané ľahší pšeničný ejl. Nič nevytŕčalo, telo sa dopĺňalo s vôňou. Vyššia hustejšia snehobiela pena bola trvácna, farba tekutiny slamovo zlatistá, mierne zakalená. Vo vôni jemne obilninová stopa s trochu exotického ovocia, aj grepu, ananásu. V chuti mierne, ale fakt mierne horké, dozvuk skôr nasládlejší. Ľahké, plynulé pitie, viac by ma potešilo v letnej horúčave na teraske, alebo záhrade podniku, ako v pochmúrnej daždivej noci :). Fajn pivko.
Dnes mu dávam 76/100
Z Hoblíka sme sa presunuli do Dobrých časov, ako sme tam pochodili dám v čo najbližšom čase. Podnik U Hoblíka sa nám páčil, zariadenie, aj obsluha bolo v "poho" (ale v čapovaní piva by ešte mala na sebe popracovať), ústretová, milá. Podnik je vhodný na menšie posedenia, v lete ich letná terasa/záhrada môže byť dobrým úkrytom pred letnými horúčavami. Skúsime to ešte raz.