Adventný denník 2024 - 08. Lanius Hoppy Tripel a Sibeeria Growler
8. deň adventu a zároveň druhá nedeľa s pivami/ejlami z pivovarov Lanius, ich predstava ako má chutiť belgický tripel Hoppy Tripel 22° a Sibeeria (v spolupráci s Beer Station) a ich verzia ochuteného souru Growler Sour Ale.
PIVOVAR: Trenčiansky pivovar Lanius, Mierové námestie 20, 911 01 Trenčín, SK
NÁZOV: Lanius Hoppy Tripel 22°
TYP PIVA: Belgian Strong Ale, Tripel, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 11.0%
STUPŇOVITOSŤ: 22°
BALENIE: 300ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, belgický karamel, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 30. 04. 2025
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 08. 12. 2024
TEPLOTA PIVA: 12°C
NÁKUP: AlternaTiff, s. r. o., Mierové námestie 20/20, Trenčín
1. Aróma (1 - 10b.) : 4
Aróma ktorá dominuje je zmes aróm po sude, pokazenom víne, funky a brettiek, mierne po mede, slade, vystupujúci, dráždivý alkohol, riedidlo, fenolová korenitosť niekde v neznáme.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Jantárová farba tekutiny, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 2.5
Nízka pena bielej farby, tvorená menšími, bublinkami, stredne hustá s dobrou retenciou, po dlhšom čase vytvorila tenký prúžok na stene pohára.
4. Chuť (1 - 20b.) : 9
V chuti sladkasto karamelový základ, cukrík, med, chuť starého vína, sudu, surové obilninové zrno, v závere kyslasté, funky, alkohol
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Stredne horké, trpké, drevnaté, korok, v závere suchšie.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahšie telo, nízko nasýtené, štipľavý alkohol, riedidlo, dráždivý, hrejivý záver.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3
Nemilé,... poväčšine práve tieto pivné štýly pivovar vie, hlavne ak sú už po exspirácii, tento prípad to však nie je, množstvo chýb, ktoré tento ejl posúvajú do pekla. Sorry.
HODNOTENIE: 24.5 - 49 - 4.9/10
PIVOVAR: Sibeeria Craft Brewery - PowerBrew s. r. o., (pôvodne BeerLab), Ocelářská 975/45, 19000, Praha 9, pivovar na Kolbenova 7, Praha 9 - Vysočany, ČR uvarené pre/s Beer Station, SK
NÁZOV: Growler Sour Ale
TYP PIVA: Sour Ale, Flavored Sour Ale, nefilter, Infused Sour Ale with: Rapsberry, Lingonberry, Chocolate & Mint
ALKOHOL: 4.2%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
BALENIE: 500ml alu plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, pšeničný slad, malinové a brusnicové pyré, ovsené vločky, mäta, čokoládová aróma, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 18. 09. 2025
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 08. 12. 2024
TEPLOTA PIVA: 7°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 7.5
Previazaná kyslejšia vôňa ovocia, malín s vôňou mliečnej čokolády, štipka po bylinách.
2. Farba (1 - 3b.) : 1
Tmavšia rubínová farba tekutiny s nevábnymi poletujúcimi vyzrážanými vločkami pyré, nepôsobilo to vôbec vábne, po dlhšom čase sa usadili na dne pohára, nepríjemný kal.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena jemne rúžovej farby, tvorená menšími, bublinkami, hustejšia s dobrou retenciou, zanechala veľmi mierne stopy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13.5
V chuti kyslasté po limetke, domácej kyslej malinovej šťave, jemne trpké s náznakom chute mliečnej čokolády, mäty.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Chmeľová horkosť neprítomná, badať miernu trpkosť brusníc, suchšia.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Ľahšie telo, stredne, až nižšie sýtené, dlhší kyslastý záver.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5
Nie najvábnejší pohľad na tento sour spôsobil aj otázku, kedy bol uvarený, resp. plnený do plechoviek, so zatvorenými očami by sa dal vypiť, ale prečo?
HODNOTENIE: 35 - 70 - 7.0/10