Kam na craft pivko v Prešove 1. Gottwaldka
V minulom týždni som sa trošku povenoval niektorým košickým "pivným" podnikom, možno nastal čas, aby som sa pohol ďalej. Najbližšie od Košíc to mám asi do Veľkej Idy (Remeselný pivovar Herrenwald), teda, čo sa týka zamerania môjho bádateľského záujmu, už som sa tam aj objavil, čo to zistil, ale poväčšine novinky si nechávam dozrieť aspoň 100 dní :), (dôjde aj naň).
Náhoda chcela, že som sa z čista jasna, kde nič nie je, objavil v Prešove za účelom vážnej dišputy o smerovaní, radostiach a strastiach slovenského remeselného pivovarníctva a jednej kávičky s kolou so známym "vrtákom" a zároveň mojim priateľom (aspoň to tak vnímam).
Netradičný úvod, som si povedal, ale po hustej a obsažnej debate (nie pri pive!) sa mi veru aj toho pivka zochcelo, nič lepšie mi nenapadlo ako skúsiť tak dlho odkladanú návštevu podniku nachádzajúceho sa na krátkej asi 50 metrovej časti ulice, kde telo vedľa tela žije vo svornosti asi sedem občerstvovacích staníc gastro zamerania. Tak a vchádzam, trochu neisto (na môj vek) do podničku s názvom Gottwaldka.
Keďže sa len tak po vstupe neisto rozhliadam, dumem, tak tu niekde vznikol Džad a ďalšie tri pivká z teraz už kočovného pivovaru Hej rup, pokračujem k výčapu nad ktorým tróni ponuková tabuľa, cestou ma ešte hlava šišatá upozorňuje ževraj "Pivom za mier!", tak mierim bližšie k pultu.
Hej rup grondAĽE a Cescare
Z ponuky som zamieril na pivko a vyberám Hej-rup GrondAĽE (APA 12° 5% alk., 0.2l - 1€), hustejšia biela pena, stabilná, ovocný závan po citrusoch, živici. Farba tekutiny jantárová, číra. V chuti jemná kyselinka (žeby som bol medzi prvými konzumentmi? a pivko na mňa čakalo v trubkách od obeda?) postupne decentná horkosť po po grepfruite, objavuje sa aj stopa po živici, trocu karamelu, telo stredne plné, menej sýtené. Pivko nie je v najlepšej kondícii, pil som ho už na čape, tu nemôžem dať dnes viac, jako sorry (4, 3, 3, 11, 2, 3 - 26) 52/100.
Zároveň si z ponuky pochutín k pivu (jedlá sú v štýle "urban fast food"*, taká polievočka, burgery, burrito, hranolky poutine, šalátiky,...) objednávam Hovädzí tatarák (hrianky upravené podľa želania, 150g - 8.90€), bol už namiešaný, jemne pikantý, jemné celkom vyzreté mäso bez šliach, 4.75/5. Veľmi slušná dávka a tá cena!, v najväčšej strediskovej obci by vyhlásili poplach, že ich vychodňare zničia aj cenami.
Buď pre môj výraz tváre, alebo pokyn z hora, pristál z točky pri mne čerstvo "narazený" Cescare ( Amber Ale 13°, 5.5% alk.), amber ale ochutený s cascare, hustá ba priam smotanová pena, trvácna, tvorí čipku, tmavšia jantárová, až medená farba tekutiny, číra. Vo vôni decentne sa prediera cez karamel kávovinová aróma, mierne citrusy, všetko pekne zladené, žiaden diacetyl. Telo stredne plné, stredne sýtené. V chuti na začiatku sladovo-karamelový základ, postupne sa objavuje veľmi jemne kávovinová stopa, decentná horkosť po citrusoch. Celkovo pôsobí veľmi vyrovnane, veľmi dobrá piteľnosť. Bez emócií dnes za (8, 3, 3, 17, 3, 3, 6.5 - 43.5) - 87/100. Good yob, Good beer.
Z návštevy podniku mi ostal veľmi dobrý dojem, trochu škoda toho grondaľa , ale nech ma nescare na ten tatarák prídem znovu!
Gottwaldka
17. Novembra 106
Prešov
Hodnotenie podniku (1 - 5) : ****.375
Prostredie, poloha : 4
Sortiment a kvalita piva : 4 (s prižmúrením jedného a rozšírením druhého oka)
Jedlo : 4.75
Obsluha : 4.5
Čistota : 4.5
WC : 4.5
Pozn.:
A. * neviem, či také niečo existuje
B. Štruktúra a prideľovanie bodov pri hodnotení pive v poradí:
1. Aróma 1 - 10 bodov
2. Farba 1 - 3 body
3. Pena 1 - 3 body
4. Chuť 1 - 20 bodov
5. Horkosť 1 - 3 body
6. Pocit v ústach 1 - 3 body
7. Celkový dojem 1 - 8 bodov
Maximum 50 bodov násobené 2